Evlilik bir yandan toplumun ve içinde yaşanan kültürün en fazla etki ettiği genel bir kurum, diğer yandan da en özel ve en yakın ilişki türüdür. Aynı zamanda evlilik, ilişkiler arasında en karmaşık olanlardan en fazla duygu ve düşünce karışıklığına yol açanlardan biridir.
Evliliğin iyi ya da kötü yaşanmasında etki edebilecek birçok faktör bulunabilir. Dışarıdan bakıldığında pek de iyi görülmeyecek ya da beğenilmeyecek bir evlilik, eşler tatmin olduğu, kendilerini mutlu ve huzurlu hissettikleri sürece, evlilik eşlerin beklentilerini karşılayabildiği yere kadar yargılanmamalı ve evliliğindeğiştirilmesi istenmemelidir. Dolayısıyla herhangi bir evliliğin iyi ya da kötü olduğuna, yine ve yalnızca o evlilik ilişkisini yaşayan çift karar verebilir.
Evlilik danışmanlığında temel hedefler;
-
Sorunların yarattığı yoğun ve güçlü olumsuz duyguların azaltılması,
-
Her iki eşin de sorunların oluşumuna kendi kattıklarını görebilmesi ve çözüm için katkılarını yeniden düzenleyebilmelerine yardımcı olunması,
- Evlilik ilişkisinin her iki eşi de mutlu ve tatmin edecek düzeye ulaştırılabilmesidir.
Evlilikteki sorunlar ve bu sorunların yol açtığı olumsuz duygular ortadan kalktığı halde eşlerin boşanma kararı almaları halinde ise danışmanlığın ana hedefleri:
-
Karı-kocalık ilişkisinin duygusal, fiziksel ve bilişsel alanda bitirilmesine yardımcı olmak,
-
Sağlıklı bir boşanma gerçekleştirilebilmesinde destek olmak,
- Çocukların en az hasar görecekleri, anne-babalık işlevlerinin devam ettirilebildiği, çocukların ne anneden ne de babadan mahrum kalmayacakları yaşamlar sağlanabilmesinde yol gösterebilmek
olur.