ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNE BABALAR İÇİN YAZILAR (1)
ÇOCUĞUN ENGELİNİ ÖĞRENMEK: TEŞHİS
Engelin, hastalığın teşhisinin konma süreci belirsizlikler içeren acı verici bir süreçtir. Her ailenin bu konudaki deneyimi çok özel ve farklıdır. Doktor açıklamalarını yaptıktan sonra artık aile ve çocuk bu sorunla başbaşa kalmıştır. Cevap bekleyen bir çok sorusu olan aile, şaşırmış ve bundan sonra ne yapacağını bilemez bir halde yalnızdır. Hastalığın seyri, tamamen düzelmesi veya durdurulabilmesi gibi temel sorulara cevap aranır. Bundan sonra neler olacağı, yaşanacak belirsizlikler anne babalar için oldukça zorlayıcıdır. Gelecek hayal edilemez olur, yerine acı, hüzün ve suçluluk duyguları yoğun olarak yaşanmaya başlar. İnkar, hareketsizlik, umutsuzluk, kötümserlik ya da gerçekçi olmayan iyimserlik anne babaların yaşadığı en yoğun duygulardır.
Teşhisten sonra neler yapılması gerektiği ve bunların zamanlaması oldukça önemli bir konudur. Tıbbi yaklaşım, özel eğitim, gelişimsel destekler ve psikolojik destek aşamaları anne babanın yaşadığı karmaşaya rağmen organize edilmelidir.
Anne babanın bu noktada yapıcı ve gerçekçi olması işleri kolaylaştıracak bir yaklaşım olacaktır. Aile yakınlarından destek gelmesi anne babanın duygusal durumuna iyi gelecektir. Neşe ve gerçekçi iyimserliğin kaybedilmeden, çocuğun her açıdan gelişimi için gerekli adımlar atılmalıdır. Benzer deneyimi yaşamış ailelerle iletişim kurmak ve onlarla paylaşmak da anne babanın yalnızlık duygusunu azaltacaktır.
Nilgün SARI
Uzman Psikolojik Danışman