Agape Film Çalışmaları için seçtiğimiz 31. Film, ''GEMİDE''
Bir memleket gibidir gemi. Her şey düzenli ve kontrol altında olmalıdır, kaidelere uyulmalıdır, kanunlara, nizamlara… Ben de bu memleketin başşeyi gibiyim; başbakanı gibiyim mesela. Her şey benden sorulur. Denize çıktın mıydı bu küçücük gemi bir memleket oluverir. Aslında bir başbakandan daha çok görevim var; çünkü onun bakanları var, adamları var, falanı var filanı var, benim yok. Bu gemide güvenlik de eğitim de sağlık da eğlence de benden sorulur. Kamil de başbakanın en kıyak yardımcısı; siz de vatandaş, aynı zamanda memur gibisiniz. Bu yüzden çok kıyak, çok disiplinli ve çakı gibi olmalıyız. Sürekli kendimizi ve birbirimizi kollamalıyız..
Yeni Sinemacılar ekolünün ilk filmi olan GEMİDE filmi, aynı zamanda yönetmen Serdar Akar’ın da ilk filmidir. Daha sonra Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, Barda, Maruf gibi filmlere de imza atan Serdar Akar’ın filmografisindeki en önemli eser diyebileceğimiz bu film, çok yönlü bir okumaya açık olduğundan dolayı, hem ciddi övgüler hem de ciddi eleştiriler almıştır. GEMİDE filmi senaryosu Serdar Akar tarafından yazılan, Kudret Sabancı tarafından çekilen LALELİ’DE BİR AZİZE filmiyle ortak-çapraz bir kurguya sahiptir.
Bilhassa Erkan Can’ın oyunculuğuyla ön plana çıkan film, kısa zamanda kült bir eser halini almıştır. Bol miktarda kullanılan marijuana ve ağır argo dil filmin dokusunda en ufak bir iğretilik göstermeden, kendilerine düşen oyunculuk rollerini hakkıyla yerine getirmektedir.
Boksör (Naci Taşdöğen) Laleli’de karıştığı bir kavga sonrasında gemiye getirdiği Rus kadını (Ella Manea), Kaptan’dan (Erkan Can) gizler. Daha sonra Boksör’ün kaçırdığı kadını gemide gizlediği ve tecavüz ettiği ortaya çıkar. Hikaye ilerledikçe, toplumsalın bir karikatürü olan bu mikrokozmosta, ilişkiler ve konumlanışlar yavaş yavaş çözülmeye başlar. Neredeyse hiç konuşmayan kadın karakter, aslında erkekliği çözmeye başlar. Bir aile gibi yaşayan gemi, yavaşça çöküşe doğru ilerler.
Film gösterimi sonrasında, Gemi hem ülkemizin metaforu, hem de iç ruhsal dünyanın bir yansıması olarak psikanalitik açıdan ele alınacaktır. Arzu, yasa, yasak olana uzanma, yasanın çözülüşü, yapılar arası ilişki ve çatışmalar çoklu gerçeklerin işleyişi ekseninde ele alınacaktır. Gilles Deleuze ve Felix Guattari’nin Şizoanaliz kavramından hareketle, bütünlük, yurtsuzlaşma, organsız beden, oluş terminolojisi ekseninde, eleştirilerin aksine filmin feminist bir okuması yapılacaktır.
Yönetmen: Serdar Akar
Oyuncular: Ella Manea, Erkan Can, Haldun Boysan, Yıldıray Şahinler, Naci Taşdöğen
Yapım Yılı: 1998
Süre: 102 dakika
Söyleşi: Klinik Psikolog Oktay ŞILAR
Yer: Agape Danışmanlık Merkezi
Tarih ve saat: 23 Mayıs 2013 / 19.00
Kayıt: 22 Mayıs 2013 Çarşamba günü, saat 19:00’a kadar kayıt yaptırabilirsiniz. Gösterim ilgilenen herkese açıktır.
Telefon: 0 216 566 06 84 / 0533 370 49 93
Keyifli seyirler dileriz.
Web Sayfası: http://www.agape.com.tr/
Facebook etkinlik sayfası: https://www.facebook.com/events/562875873757304